Z pamięcią jest śmiesznie. Mówi się, że albo mamy dobrą albo nie i co tu poradzić. Każdy z nas ma rzeczywiśćie określone uwarunkowania. Jednak dużo też możemy wyćwiczyć własną pracą. Ale nie tylko na tym praca z pamięcią się opiera. Bardzo istotna jest też nasza dieta. Za jej pomocą możemy albo wspierać pracę naszego mózgu albo ją zakłócać. Warto dowiedzieć się, co powinniśmy jeść, by nasz mózg pracował jeszcze sprawniej.
Działanie naszego mózgu skutecznie pobudza witamina K, którą dostarczyć możemy wraz z brokułami. Warto też dodać do codziennej diety nawet tylko jedną garść nasion dyni. Tyle wystarczy, aby wzmocnić naszą koncentrację. Nasiona dyni pobudzają też logiczne myślenie i wzmacniają pamięć. Jeżeli pieczywo, to tylko pełnoziarniste. Dostarczy ono nam odpowiednią ilość energii oraz glukozy. Warto też postawić na ryby. I to tłuste ryby, bo takie będą najlepsze. Zawierają one tłuszcz omega-3, który wspiera pracę mózgu i nie tylko. Dieta, do której dodamy tłustych ryb korzystnie wpłynie także na nasze serce, stawy i dobre ogólne samopoczucie. W tej kategorii możemy umieścić wiele gatunków ryb. Najbardziej polacanymi są: łososie, sardele, makrele, sardynki, pstrągi i śledzie. Aby nasz mózg działał sprawnie, każda komórka naszego ciała musi się do tego przyczynić. Pracy komórek pomoże antyoksydant, który nazywa się dokładnie likopen. Znajdziemy go przede wszystkim w pomidorach, które w łatwy sposób możemy dodać do wielu posiłków. Jeżeli się uczymy, to pewnie najważniejsza pozostaje dla nas pamięć i jej jakość. Dobrze by było sprawić, aby informacje, które przyswajamy nie uciekały tak szybko z naszej głowy. I tutaj przydaje się spożywanie jagód, których zapobieganie szybkiej utracie wiadomości z pamięci krótkotrwałej jest udowodnione naukowo.
Pracę naszego mózgu powinniśmy wspierać w możliwie jak największą ilość sposobów. Tym większą mamy gwarancję, że będzie on niezawodny nawet w awaryjnych sytuacjach. Dieta to jedna z rzeczy, o którą warto zadbać.
Comments Closed
Comments for this post are now closed.