Krótka historia wina


Badania archeologiczne prowadzone w Egipcie wykazały, że już w okresie kamienia łupanego tj. około 10 tys. lat p. n.e. w krajach basenu Morza Śródziemnego odurzano się napojami alkoholowymi z fig, daktyli, winogron i innych owoców rosnących w ówczesnych klimacie. Pierwsze napoje miały tylko charakter wina. Najwcześniej smak wina gronowego poznali Persowie i Egipcjanie którzy scenami przestawiającymi uprawę winorośli i wyciskanie soków zdobili groby swoich Faraonów. Najprawdopodobniej w tym czasach wino dobrze znane było tez w Chinach. Uprawa winorośli została zapoczątkowana w ciepłym klimacie krajów zakaukaskich. W VI lub VII wieku p. n.e. przeniosła się do Grecji, skąd przez kupców Fenickich i i osadników greckich została rozpowszechniona wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego. Do Polski wino zostało sprowadzone w XII wieku przez misjonarzy i zakony chrześcijańskie w celach liturgicznych. Jednak ze względu na nasze warunki klimatyczne, picie wina z upraw przyklasztornych nie rozpowszechniło się. Dopiero rosnące w XVI wieku bogactwo szlachty pozwoliło na sprowadzanie dobrych win zagranicznych m. in z Węgier, Mołdawii i Włoch. W XVII wieku wino stało się popularnym napojem wśród szlachty,

Previous Co powinno zawierać dobrze napisane CV?
Next Edukacja europejska